Mit og min nevøs indlæg i Frederiksborg Amtsavis i dag. Essensen: 10. klasse bør forbedres markant og vi skal blive bedre til at stille krav til elever, forældre og lærere.
– – –
I disse dage vender skoleeleverne tilbage til skolerne og et nyt skoleår, det gælder også ca. 50 elever i 10. klasse i Rudersdal. De skal det næste års tid tilbringe meget af deres tid på en dyster, noget slidt 3. sal på Mantziusgården. Om de også i år mødes med ordene ”Det her er frivilligt for jer, så hvis I ikke gider være her, så gå!” ved vi ikke, men det var nogle af velkomstordene sidste år.
På den baggrund er det ikke overraskende, at de enkelte elevers udbytte af et 10. skoleår varierer utroligt meget – og det er måske heller ikke overraskende, at Børne- og Skoleudvalget har lanceret udviklingen af et nyt 10. klassetilbud. Det nye i tilbuddet bl.a. flere timer, en uddannelses- og udviklingsplan og mere individuelle brobygningsforløb til ungdomsuddannelser og endelig en ny læseplan og kvalitetsmodel.
Vi synes, at udspillet er gammel vin på nye flasker. Der er allerede i dag krav, om at der udarbejdes en uddannelsesplan for elever i 10. klasse, men der er ingen konsekvenser af at ikke at følge den. Derfor kunne man i sidste skoleår jævnlig se 2-8 elever ud af 16 være tilstede til undervisningen. Det må og skal kunne gøres bedre. Og hvad nytter det at øge timetallet, hvis eleverne ikke er til stede.
Vi mener, at fysiske rammer har betydning, så 10. klasse bør flyttes til mere tidssvarende, lysere og mere attraktive rammer gerne i forbindelse med andre ældre elever. Det vil give muligheder for at tilpasse undervisningen, så den også når de elever, som ikke får nok ud af traditionel tavleundervisning.
Men vigtigst af alt så mener vi, at udmeldinger og holdninger har betydning. Vi skal forvente, at eleverne i 10. klasse kommer til timerne og vi skal turde tage dialogen og om nødvendigt konfrontationen, når aftaler ikke holdes eller undervisningen ikke passes.
Er holdningerne ikke på plads, så kommer de mange fine ord og planer fra Børne- og Skoleudvalget ikke til at nytte noget.